
Giacometti
Wie is Giacometti?
Zijn volledige naam is Alberto Giacometti.
Hij is geboren in Borgonovo op 10 oktober 1901 en gestorven in Chur op 11 januari 1966.
Hij was een Zwitserse beeldhouwer en schilder.
Alberto was een zoon van de schilder Giovanni Giacometti die de broer was van Diego Giacometti die zelf ook schilder en handwerksman was.
Later werd hij alberto’s assistent.
Zijn neef Augusto Giacometti was ook bekend met het schilderen.
Hij is erg bekend geworden met zijn speciale beeldhouwkunst.
Zijn werkt is makkelijk te herkennen omdat het zo speciaal is. Hij maakt meestal beeldjes van 20-30cm groot . Deze hebben meestal opmerkelijk lange benen en armen en zijn niet zo gedetailleerd. Ze zijn bijna altijd van brons gemaakt en hebben altijd een voetstuk zodat ze op zichzelf kunnen rechtstaan.
Af en toe maakt hij ook grootere beelden.
Hier zijn enkele foto's van zijn prachtige speciale werken.






Dit is mijn eerste examen opdracht voor beeldtaal! We krijgen de opdracht om een beeldje te maken in de stijl van Giacometti. Dit betekend dat het beeldje opmerkelijk lange en smalle benen moet hebben. Het beeldje moet tussen de 20-30cm groot zijn en moet op zichzelf kunnen rechtstaan. (Aan de hand van een voetstuk.) Het materiaal mogen we zelf kiezen.
We moesten ons idee schetsen. Ik koos om mijn beeldje in een leuke speelse houding te zetten en ik ga aan het werk met ijzerdraad. Op de schets ziet u hoe ik het ga maken met de ijzerdraad constructie.

Examen opdracht beeldtaal
Ik heb ijzerdraad gevraagd aan de vriend van mijn mama, hij heeft een wei die moet worde afgespannen met draad en die draad heb ik gebruikt voor mijn ijzeren constructie.
Ik ben begonnen met de benen te plooien en o ben ik door gegaan naar het lichaam, armen en hoofd.
Ik had nog geen idee voor een voetstuk en mijn beeld was redelijk hoog dus moeilijk in balans te houden.
Ik kwam op het idee om een houten voetstuk te maken. Het is de bedoeling om dit te linken aan een podium aangezien mijn beeld een ballerina positie aanhoud. Ik heb een gat geslagen in het houdstuk en heb mijn ijzeren draad hierdoor gedaan en vast gemaakt met krammen. Ook heb ik vilt onder het houtstuk gedaan zodat de ijzerdraad de grond niet zo raken.
​




Nadat heel mijn ijzeren lichaam klaar was en op het houten voetstuk stond vond ik dat er nog iets misten dus ik besloot met zakdoeken en behangerslijm mijn beeldje te bekleven. Ik ben heel blij hoe het is uitgedraaid en ik vind de kleuren ook heel leuk.







Dit is het eindresultaat!